Det anslås, at 17% af den europæiske befolkning lider af en psykisk lidelse og 1,3% lider af bipolar lidelse. Forskning viser, at det i gennemsnit tager syv år at udrede en patient for bipolar lidelse. Det skyldes, at det ved de første symptomer er svært at skelne mellem bipolar lidelse og unipolar depression, og mange bliver derfor fejldiagnosticeret med unipolardepression. Som følge heraf er patienterne i øget risiko for indlæggelse, afhængighed og nedsat livskvalitet.

SYNLAB har i anledningen af World Mental Health Day 10. oktober lanceret den første blodprøvebaserede test, kaldet myEDIT-B, som kan skelne mellem bipolar lidelse og unipolar depression hos patienter. Dette revolutionerende supplement til det psykiatriske udredningsforløb muliggør, at lægen hurtigere kan stille en diagnose, hvilket gavner patientens behandlingsudsigter.

myEDIT-B er en CE-IVD-certificeret molekylærtest, som bruger RNA-redigerende biomarkører. Testen giver klinisk validerede resultater inden for 24 dage, hvilket er et stort fremskridt i forhold til den gennemsnitlige udredningstid for lidelsen.

“På World Mental Health Day 2023 er vi stolte over at kunne afsløre denne enorme udvikling i diagnosticering af bipolar lidelse, og vi er ikke i tvivl om, at det vil have en dyb positiv indvirkning på patienter med denne sygdom samt deres pårørende. myEDIT-B demonstrerer endnu en gang vores passion for medicinsk ekspertise og understreger den værdi, som medicinsk diagnostik og specialtest tilfører patienter, læger og sundhedssystemer,” siger Mathieu Floreani, koncerndirektør for SYNLAB International.

Lars Holdt, CEO for SYNLAB i Danmark, supplerer: “Vi glæder os meget til snart at kunne tilbyde denne banebrydende test til det danske sundhedsvæsen og dermed bidrage til et kortere udredningsforløb for landets bipolare patienter.”

myEDIT-B er udviklet i samarbejde med diagnostikproducenten Alcediag inden for EU-støtteprogrammet EITHealth.

Udover myEDIT-B udgør SYNLABs portefølje af specialtests, der kan understøtte udredning af psykiske diagnoser også myBIOME, som analyserer tarmens mikrobiota, samt myPSY, der undersøger effekten og virkningen af psykofarmaka og antidepressiver baseret på patientens genetiske profil.

myEDIT-B afprøves nu hos SYNLAB i Italien og er tilgængelig i andre lande gennem SYNLAB-netværket.

Læs mere om myEDIT-B i SYNLAB’s pressemeddelelse.